Du kan spare skat – og moms

Der er et par metoder, man kan benytte sig af for at få vores uddannelse billigere.

Bruttolønsordning
er ifølge Skat en ordning, hvor “du går ned i løn og i stedet modtager et eller flere personalegoder fra din arbejdsgiver” (link).

Med andre ord er det en mulighed for at betale for uddannelsen over sin løn, og dermed potentielt spare både skatten og momsen.

Med bruttolønsordningen kan du spare mellem 30-50% af uddannelsens pris.

Hvis man kan dokumentere overfor Skat, at uddannelsen er arbejdsrelateret, kan man lade sin arbejdsgiver betale for den. Arbejdspladsen vil typisk kunne trække momsen fra, og vil desuden trække uddannelsens pris ex moms fra i ens løn, fordelt i rater over hele uddannelsen. Så du betaler over din løn før skat.

Reelt kommer uddannelsen til at være omkostningsfri for arbejdspladsen, og du kommer til at spare både moms og skat.

Et regneeksempel:
Uddannelsens pris er 39995 inkl moms.
Momsen udgør 7999, som arbejdspladsen kan få refunderet af Skat.
Uddannelsen koster så 31996 kr eks moms. Dem betaler arbejdsgiver i 18 rater af 1778 kr direkte til os over de 1½ år, den varer. Og samtidig går du i perioden 1778 kr ned i bruttoløn hver måned.
Det betyder reelt, at du får uddannelsen skattefrit, og således kun betaler ca 60-70% af de 31996 kr. Ved 35% besparelse i skat, betaler du reelt 20797 kr for en uddannelse, der oprindeligt koster 39995 inkl moms.

Der er en række regler, der skal være opfyldt, men det er forholdsvist normalt at få en uddannelse af sit arbejde som et “gode” over bruttolønsordningen. Ligesom fri telefon eller fri bil stillet til rådighed af arbejdspladsen.

Du skal aftale det med din arbejdsgiver, og også tage fat i Skat for at være helt sikker.

Selvstændige i eget firma
Måske kan selvstændige også gøre brug af bruttolønsordningen i eget firma. Det kan du undersøge.

En anden mulighed er, at trække uddannelsen fra i regnskabet som en driftsomkostning. Som vi forstår reglerne, er det sådan, at hvis der er tale om en uddannelse, der vedligeholder din eksisterende viden/indkomstgrundlag, kan du trække den fra. hvis uddannelsen giver dig nye kompetencer kan den ikke trækkes fra. Tal med Skat og din revisor.